Nill´ree Zaru'arralloth

the "sad enchanter"

Description:

NIll`ree dobio je ime pri navršetku punoljetnosti zbog izuzetne, čak i za muško dijete neobične, povučenosti za čitavog djetinjstva.
Pokazavši interes isključivo za knjige, većinu mladosti proveo je u potrazi za znanjem te netaktičnom truđenju uputiti savjet majci o rukovođenju posjedima. Majka većinu savjeta nije proslijedila, a koristan dio savijeta prisvojila kao svoj, njegovo mudrovanje bilo je tolerirano do njegove punoljetnosti. U Ranoj adolescenciji započinje svoja istraživanja, te odustaje od daljnjih pokušaja utjecaja na majku ili njene sestre. Do tada neprimjetan u svojem savjetovanju, razvojem vještina polako mu se počinje priznavati bolji status, kao prominentnog maga kuće.

Relativnu slavu i priznati status izborio je 1258 DR suzbijajući u korijenu moguću pobunu Duergara u jednom od rudnika srebra kuće Ssri’vath (prije raskola 1280) gdje je vlastoručno uvjerio samoprozvanog “Vojvodu” Baktha da se preda i raspusti relativno organiziranu bandu robova-rudara(Bakthov neposluh).

Novim ugledom i boljim statusom pribavio si je ekstenzivnu knjižnicu, te oko sebe okupio dio magova kuće i par kandidata unutar Kuće, odlučivši ojačati magičnu snagu Ssri’vath.
U Velikom pohodu na površinu u šumu Amtar Ilharess Ilhar Nullwae Ssri’vath; Nill`ree i njegov krug magova uvelike je pomogao u bitci kod Šupljih debla na obroncima Amtara štiteći odstup otkrivenih ratnika.

Nill`ree je relativno mlad drow vilenjak u svojoj 59 godini sivih hladnih očiju i guste tamne kose.
Visine od 4,9 stopa bio bi relativno visok za drow malea kada bi se uspravno držao,ali godine provedene nad spisima učinile su svoje…Nije impresivne fizičke građe, te je u svojoj ranoj mladosti ostajao neprimjetan među mladim plemkinjama, nikome ne zapevši za oči, ali u svojim 40tima na kratko je bio priležnik čarobnici Háa`dri Olloyontombe. “Podarivši joj” sina jedva je izvukao živu glavu uz intervenciju Stare Majke Ssri’vath, nakon čega se potpuno povukao u daljnje podučavanje magova kuće i obavljanja vlastitih istraživanja.

U drow svijetu naglih i burnih reakcija, Nill`ree je u stalnom konfliktu sa proračunatim i utvrđenim znanjem o svom i tuđem položaju u društvu te relativnim nerazumijevanjem svakodnevnih, “tekućih” društvenih međuodnosa(sa svim standardnim devijacijama). Ipak, poznavajući svoje manjke osobnosti, to nadoknađuje opreznim kormilarenjem oko njemu nezgodnih društvenih situacija.

Duboko u sebi, ipak skriva svoj prezir prema matrijarhatu kojeg je gradio na nizu društvenih odbijanja iz rane mladosti, a kasnije potpaljivao prikupljanjem znanja o Površini i drugačijim svjetovima, on vjeruje da nosi sjeme promjene…u mraku podzemlja čeka da kucne njegov čas.

Prate ga malena pećinska zmija “Sodor”, njegov pisar, rob Ooble(jezik) i nijema nepismena robinja Rah(ruka).

Pri povratku u T`lindhet stao je sa svojom braćom po majci, uz Ilharess Ilhar Nullwae nakon raskola kuće Ssri’vath. Započinje biljeziti događaje koji će uslijediti.

Sa svojom braćom i magom Jaraghom bježi iz Tlindheta na površinu. Započinje koristiti novi identitet – trgovac iz Maarlitha Phaer’tran Ouss’t’tar.

Bio:

Četrdesetdeveti je dan. Nad nama je beskraj. Taj čudni svijet izgledao mi je poput blijedećeg sna… Iz mraka smo izronili i u mrak ćemo se vratiti, presveta Majka siktala je naredbe, mjesec se sakrio pred njenim bijesom. Moje noge slijede. Više ne osjećam umor, samo me obuzima strah.

Kraj mene su sjene ratnika, kapetani ih organiziraju u kolone, prolaze kraj mene, bešumno, zaudaraju na krv. Čujem mlađu sestru kako goni roblje, njen bič pucketa po goloj koži, zviždi pjesmu smrti, a vjetar joj se pridružuje. Jecaji zarobljene stoke su tihi, beznačajni u ovoj noći. Saginjem glavu, šutim. Odjekuju samo Majčini poklici i neumorni bičevi. Izdana je.

Cijeli život sam se sklanjao s puta, saginjao glavu baš kao sada. Strah mi titra kroz svaki djelić tijela, događa se ono što sam priželjkivao…Zašto sam prestravljen?

Britka bol mi se prolila po gležnju, udarac biča. Okrećem glavu i naglo je spuštam. „Nevjerojatno ličiš na ove proklete puzavce“,starija sestra me gledala očima punim prezira, kao da sam nekako upleten u prevrat koji se događa miljama ispod naših nogu, ili je to možda srdžba što ju tetka nije uključila u svoj udar.

Lloth. Majka Je ponovno saziva, ratnici se poslušno odazivaju, na stijeni je žrtvovan još jedan Darthirii, snažan, vrijedan plijen. Sabirem svoje skute i okrećem se magovima „Flohlu!“, osmero ubrzaše korak.

Hladan pogled mlađe sestre ledi mi žile, na tren se isključujem kao što sam se učio od malena. Njen pogled probija kožu i kost, probija misao.

Mislim na svoju komoru. Tisuće stranica uz blijede svijeće i maglovita slova. Beskrajni trenuci provedeni nad pergamentom i pločama, beskrajni trenuci pognute glave. Sjeti se. Udarci na hodnicima. Borbe s braćom za mrvice. Savjeti bačeni u vjetar. Pokušavam se sjetiti, otključati misli koje sam čuvao u mraku. Nad nama je beskraj, ali nema nelagode, nema straha, čuvao sam misli za ovaj tren, djeliće, komadiće koji stvaraju cjelinu.

Sjeti se.

Pred ratnicima se otvara rupa, sjenovita svita napušta površinu, nestaje u crnilu spilje. Okrećem se još jednom prema dolini i šumama u daljini. Pokraj mene šutke i hitro prolaze magovi, mnoge sam ja učio zanatu. Zviždanje biča.

Sjeti se.

U desnoj ruci osjećam sitan metalan predmet, vadim ga iz pretinca skuta, ali ne rastvaram šaku. Čuvam ga, skrivenog od pogleda. Okrećem se prema mraku, slijedim Majku. Gazim preko još jednog trupla. Osjećam prezir prema ovom rasipanju roblja. Šutim, nije vrijeme da moj spol išta savjetuje, sada je slavlje njihovog bijesa. Ludilo maternice. Tisuće raskoljenih Darthiria nebi ništa promijenilo.

Sjećam se. Vraćam predmet u pretinac. Saginjem glavu. I polako kap po kap moje tjelo se puni obnovljenom mržnjom. Skrivam te misli, štitim ih poput dara dok stojim lokvi krvi žrtvovanog roba i gledam prema svojim sestrama i Majci.

„Ib’ahalii ulu Lloth!“ povikujem dok započinjem igrati njihovu igru posljednji put.

Nill´ree Zaru'arralloth

T'lindhet Ascended Shadowself